Fiskeåret 2017

Tobias Fränstam2017-12-31

21729938_10154869863324327_2126785367_o     

Hej!

Nu är det bara en dag kvar på 2017 och mitt fiskeår slutade för en gångs skull faktiskt redan innan jul. Innan jag summerar 2017 tänkte jag skriva lite kring vilken ingång jag hade för året och vad som var mitt mål och förväntningar.

I mitt liv har fisketiden minskat succesivt under flera år. Anledningen är enkel. Familj och barn får den tid det behöver! Så inför 2017 var egentligen mitt enda mål att jag skulle försöka ta mig i kragen och fiska så mycket jag bara kunde utifrån en allt mer tidsbegränsad verklighet. Detta har inneburit att jag satsat på allt från tidiga morgonpass, sena kvällspass och fiskevatten något närmare hemmet. Givetvis blandat med längre fiskepass som planerats långt i förväg för att de verkligen skall kunna bli av.

Nu ett år senare kan jag bara se målet som uppfyllt. Under året har jag hunnit med massor av fiske efter gädda och abborre men även en del öringfiske och ett enstaka trollingpass efter lax. Jag är mer än nöjd kring vad året haft att erbjuda och jag tänkte skriva ett par rader kring mina två favoritarter vilka är gäddan och abborren.

Gäddfiskeåret 2017

Jag ser alltid gäddan som den största utmaningen i fisket. Ingen annan fiskart är så svårfångad och oftast känner jag mig som en nybörjare då jag alltför ofta blankar ett fiskepass, trots drygt två decennier av intensivt gäddfiske i ryggen. Inför 2017 var målet inställt på en riktigt stor gädda på vårfisket och gärna ett par till fina gäddor under resterande del av året.

Sagt och gjort lades hela vårens fiske upp för att fånga en riktigt stor snarare än fler hyffsade. Jag både gillar och föraktar denna taktik eftersom man alltsomoftast måste harva runt på riktigt svåra platser där man antingen får allt eller inget. Årets vårfiske började riktigt segt och efter ganska många fiskepass och en handfull metersgäddor small det slutligen till inom loppet av några minuter. Vi fångade nämligen gäddor på 8, 9, 10 och 13,9 kg i en mycket tät följd där min största fisk kom på en McPike 25 cm i färgen tånglake!

Efterleksfisket, sommarfisket och det tidiga höstfisket flöt på bra med många riktigt fina gäddor upp till 11,4 kg (tror jag den vägde).

bete 1 dak demon goddess 1

När det gäller att jaga stort är McPike 25cm så gott som alltid ett riktigt bra val!

20170805_144503

Under sommaren blir det en hel del kajakfiske. Ett effektivt och kvalitativt fiske med fördelen att en kajak även kan slinka med under familjesemestern. Bara att damma upp kajaken på takräcket :)

Abborrfiskeåret 2017

Abborråret började desto bättre! Redan på mitt första abborrfiskepass fick jag en riktigt fin fisk över 1700 g på dropshot och något pass efter kom ännu en fantastisk abborre på över 1700 g på hederligt jiggfiske. Med riktigt fina fiskar i bagaget blir det enklare att satsa mer tid på andra metoder. Bland annat utforskade jag jerkbaitfiske efter abborre med Berkley Cutter och Berkley Juke, topwaterfiske och fiske med kräftjiggar. Abborrfisket var egentligen bra under hela säsongen fram tills de sista passen nu i december.

IMG_1390m

Novemberabborre på Pulse Shad 8 cm på 1550 g!

IMG_1644

Jerkbaitfiske efter abborre fångade både mycket och stort! Bäst var Berkley 110+ Cutter men även Berkley Juke på riktigt grunt vatten.

IMG_9923

Biggin i sommarvärmen!

Pikefight & Perchfight

Under året hann jag dessutom med att spela in två fiskefilmsproduktioner för ABU i Pike Fight och Perch Fight med Freewater Pictures och Söders Sportfiske. Dessa inspelningar är nog bland det tuffaste jag gjort i fiskeväg. Det är bokstavligt talat hårt arbete från gryning till skymning under flera dagar med lite sömn samtidigt som man skall fixa fiskegrejerna, laga mat, tanka båtar och allt som hör till.

Pike Fight har redan sänts och jag och Håkan hade riktigt roligt tillsammans i båten när vi fiskade. Slutresultatet i tävlingen blev klart godkänt och jag är helnöjd med våran insats.

Perch Fight kommer sändas nu framåt vårvintern. Jag kan inte säga något om varken deltagare eller resultat men det som var så roligt i denna produktion är att vi kommer att fiska i varierande miljöer som ställer stora krav på de tävlande. I ett visst vatten kommer t.ex. hårdbeten att fiska riktigt bra medan jiggar är bättre i ett annat. Denna inspelning var intressant eftersom den kändes nyskapande då en abborrtävling med samma koncept inte filmats tidigare. Vissa tekniker som jerkbaitfiske är inte heller särskilt etablerade vilket kommer kunna öka kunskapsnivån i det svenska abborrfisket tror jag.

Oavsett resultat i Perch Fight kan jag bara säga att jag är stolt över att ha fått möjligheten att fiska för Team ABU Garcia i dessa produktioner och faktumet att jag faktiskt fortfarande lever – för det är verkligen det tuffaste någonsin att genomleva någon av dessa produktioner!

2017-10-05

Jag och Håkan i Pike Fight. Har ni inte sett serien så titta in på youtube!

18953308_10155443326859669_1659263101919338759_o

Söker ni på mitt namn på youtube så finns det ett klipp när jag fångar två gäddor live på TV4-Nyhetsmorgon på ungefär 3 minuter! Det PBet kommer bli riktigt svårt att slå ifall jag får chans att pröva igen :)

IMG_0643

Stora Berkley Sick Fish fångade riktigt många fina abborrar under höstfisket. Det var tydligt att betet selekterade fram större abborre!

g2

Den tunga 225g 8’6″ Fantasista Beast modellen blev nog årets spö. Jag fångade massvis med grov gädda på detta spö med allt från spinnerbaits, vobblers och gummibeten. Helt klart en allroundfavorit att räkna med under storgäddjakt!

IMG_0623

Revo X är helt klart den bästa abborrulle jag prövat sett till prislappen. Jag fiskar denna modell under hela Perch Fight och använde den även hela hösten och är väldigt imponerad på hur bra den kastade och hur jämn gången var i rullen. Klar favorit som jag använder mer än gärna trots att jag har betydligt exklusivare modeller än denna. Rekommenderas!

1

Tidigt höstfiske med stora gäddor som hugger hård och fightas vilt, det blir inte bättre.

IMG_9542

Säga vad man vill men att fiska i denna båt har varit ett rent nöje!

23468111_10154864887876993_982444694_o

Jag hoppas jag får uppleva många mornar likt denna 2018 med!

Publicerat av: Tommy Lönnebacke

EcoFish
Annons