Sandbakken: Den "lilla" sejen till vänster vägde 6 kg.

Havsfiske vid Sandbakken gav mersmak

Havsfiske2013-10-03

Som vanligt så stannade jag till några kilometer innan riksgränsen mot Norge. I Kiruna fyllde jag kaffetermosen på bensinmacken. Jag rotade fram kameran från ryggsäcken, tog med termosen och gick ut på det sarga fjällandskapet för att njuta en kort stund av de svenska fjällens mäktiga vidder. Kamerans autofocusmotor surrade till innan den snöklädda fjälltoppen var förevigad. Drack två koppar kaffe och promenerade sedan tillbaka till bilen.

Det var sjunde gången jag passerade den norska gränsen i år. Det var i slutet på juli och jag hade tre gäster som skulle guidas. Slutdestinationen denna resa var havsfiskecampen Sandbakken Havfiske som låg några kilometer från Sörreisa, granne med Lofoten i Nordnorge.

Det var andra gången jag åkte till Sandbakken Havfiske. I början på april 2010 var jag där med två kompisar för att provfiska. Då upplevde vi det grymmaste sejfisket jag någonsin varit med om under alla år på det norska havet. Samtidigt som vi var där var också schweizaren Andreas på plats. Han innehar camprekordet på sej: 20.6 kg vilket inte ens är 2 kilo från världsrekordet! Syftet med den resan var att se om Sandbakken Havfiske är en fiskecamp som jag kunde börja arbeta med, dvs erbjuda våra svenska gäster att boka.

Väl framme träffade jag en svensk grupp som också hade bokat via NordNatur. De anlände några dagar innan mig. Fisket var upp och ner fick jag rapporterat, men de var vid gott mod och nöjda med campen.

Efter att bilen tömts, havsfiskespöt riggats och jag fått i mig en snabb lunch tog jag hyrbåten och for ut till ”89:an”. Det var en hotspot som levererade bra med stor sej i april. En timme höll jag ut i det fina högsommarvädret. Jag såg inte ens en enda fisk på ekolodet, knackade till det försiktigt tre gånger för att se om det hängt sig. Jag konstaterade att lodet fungerade, startade motorn och styrde vidare till nästa fiskeplats.

När jag kom tillbaka till campen fem timmar senare, lite mera solbrun och med kurrande mage, hade endast tre små torskar förmått att bita på mina pilkar, antagligen tyckte de synd om mig.

De kommande dagarna gav blandat resultat. Någon dag så fick vi bra med fisk på campen. Hälleflundror, havskatt, sej och torskar upp till 12 kg landades. Dagen efter kändes det som att havet var tomt på fisk.

Jag såg stora stim på ekolodet, framför allt på grynnorna Solberggrunnen, Storegrunnen, Lassegrunnen och "Tysken" men fisken vägrade att ta varken pilkar, jiggar eller mina upphängare. Det var ofta bra aktivitet på havet, sejen jagade upp sill till ytan och måsfåglarna tog chansen att fylla buken, men ändå var det svårfiskat.

När fisket blir så här då tycker jag att det är som intressantast. Då gäller det att prova sig fram, slänga alla kunskaper och teorier i papperskorgen, tills att man ”knäckt koden”.

Havsfisket vände 180 grader

När den 13 åriga vinnaren i Sportfiskarnas tävling, Hugo Lisjö, anlände till Sandbakken Havsfiske med sin far och en kompis till familjen var jag lite fundersam över hur veckans guidefiske skulle gå.

Det skulle visa sig att mina farhågor var obefogade, fisket vände 180 grader. Nu var det som att Solbergsfjordens torskar, sejar, havskatter och hälleflundror tyckte att våra beten var det bästa som fanns.

De sista dagarna landade vi flera torskar över 10 kg med en topp på 13,4 kg. Både Hugo och hans far fick landa sina första hälleflundror och havskatter vilket alltid är väldigt speciellt och roligt.

När storsejen högg

Sista fiskepasset la vi i Dyrösundets norra sida. Bara efter några minuter hittade vi ett fint sejstim med hjälp av ekolodet. Det tog inte lång tid innan Hugos gjorde oss uppmärklsammad på att han hade på en stor fisk. Jag vände mig om och såg att han stod med att kraftigt böjt spö medan rullen skrek och linan spolades ut i hög hastighet.

Det var som att tiden stannade då alla i båten följde Hugos kamp med fisken. Fisken var bra krokad. Efter ett tag gav den med sig och Hugo kunde börja ta upp den stora fisken mot båten.

När storsejen låg i ytan tog Hugo ett gällocksgrepp och lyfte in den mäktiga fisken i båten. Detta avslutade en bra vecka i Sandbakken. Vi tog upp våra beten, satte spöna i hållarna och styrde båten lyckliga tillbaka till fiskecampen.

Publicerat av: Robert Westin

Havsfiske

RSS-flöde
EcoFish
Annons
Annons